Steunkousen
Steunkousen kunnen bij veel indicaties ingezet worden. De meest voorkomende is bij spataderen, oedeem rondom de enkels en chronische veneuze insufficiëntie genoemd. Hieronder vindt u een lijst met aandoeningen waarbij steunkousen een onderdeel van de behandeling kunnen zijn. Twijfelt u of u steunkousen nodig heeft of ziet u ertegenop om ze te gaan dragen? U kunt altijd eerst een afspraak maken om eens meer te weten te komen over uw aandoening en het nut van steunkousen.
- Varices (spataderen) met of zonder oedeemneiging
- Zwangerschapsvarices
- Trombose
- Post Trombotisch Syndroom
- Chronische veneuze insufficiëntie
- Lymfoedeem
- Lipoedeem
- Bij ontstekingen (bijvoorbeeld wondroos)
- Diabetes mellitus
- Na een trauma (bijvoorbeeld na een operatie)
- Inactiviteitsoedeem (bijvoorbeeld bij verlamming)
- Staande beroepen
Afhankelijk van de aandoeningen is er een advies welke steunkous het meest geschikt zou zijn. Daarnaast kijken wij ook naar wat u kunt en wat u wenst. Zo zijn er vele mogelijkheden en komen we samen tot de beste kous. Soms is een steunkous niet voldoende en zijn er andere compressiehulpmiddelen nodig. Ook deze kunnen we aanmeten.
Heeft u moeite met het aan- en/of uittrekken van de steunkousen? Wij werken veel samen met ergotherapeuten. Zij maken een afspraak met u en geven advies over aan- en uittrekhulpmiddelen. Vervolgens kunnen wij deze bestellen. Zo blijft u zoveel als mogelijk zelfstandig en is thuiszorg minder snel nodig.
Vergoeding
Steunkousen worden vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft bij de meeste verzekeringen recht op 2 paar steunkousen per jaar.