Dermedicare

                           Praktijk voor huid- en oedeemtherapie

Open been (ulcus cruris)

Een open been is een open wond aan het onderbeen meestal veroorzaakt door een stoornis in het bloedvatensysteem. Voordat er een open been ontstaan zijn er vaak al meerdere symptomen zichtbaar. 

  • Pitting oedeem: door de hoge druk in de bloedvaten gaan deze vocht, rode bloedcellen en eiwitten lekken. Het vocht zal eerst nog makkelijk in te drukken zijn, dit noemen we pitting oedeem. 
  • Varices: door de verhoogde druk in de bloedvaten ontstaan er spataderen. Deze zijn in een vroeg stadium vaak zichtbaar rondom de enkels.
  • Hemosiderine pigmentatie: doordat de bloedvaten ook rode bloedcellen lekken kan er pigment zichtbaar worden in de huid. Deze rode bloedcellen kunnen namelijk niet goed opgeruimd worden en gaan als het ware roesten onder de huid waardoor de bruine verkleuring zichtbaar wordt.
  • Hyperkeratose / hypostatisch eczeem: dit is een schilfering met daarbij een ontstekingsreactie die kan ontstaan bij een stoornis in het bloedvatensysteem. 
  • Atrofie blanche: dit is een erg kwetsbaar stukje huid die wit gekleurd is met daarin nog wat rode puntjes. Dit kan voorkomen na de genezing van een open been. De doorbloeding in dit stukje huid is uitermate slecht en hierdoor is deze plek zeer kwetsbaar. 
  • Lipodermatosclerose: zoals hierboven te lezen lekt er vocht met eiwitten uit de bloedvaten. Wanneer dit niet behandeld wordt kunnen deze eiwitten verharden, dit noemen we fibrotiseren. Uiteindelijk kan er dan lipodermatosclerose ontstaan, de huid voelt hard en verlittekend aan.

Het liefste willen we al wat voor u betekenen bij bovenstaande symptomen. Mocht er toch een wond ontstaan aan uw benen dan bieden wij het totale pakket rondom wondzorg.  Ook bieden wij wondzorg aan bij diabetes of bij andere niet goed genezende beenwonden. 

 
E-mailen
Bellen